fbpx

Naša prva multimedijalna iskustva (Užice nekad i sad - 1996-7)

Rate this item
(0 votes)

 

Izrada elaborata projekta CD-ROM-a trajala je od marta do juna 1996. Najduže je trajalo traženje veza, a preko njih večih veza koje bi nam obezbedile dozvolu za adaptaciju jedne ili više (od do sada bezbroj) knjiga sa temom Užice i okolina. U junu 1996. "Multisoft", zahvaljujuci Spomen centru "Kadinjača" dobija eksluzivno pravo na izdavanje diska o Užicu koji ce kao polaznu osnovu koristiti dva toma knjige "Istorija Užica". Od tada počinje i konkretan rad na projektu koji je trajao 19 meseci.

CD-ROM "Užice nekad i sad" je multimedijalna enciklopedija o Užicu koja u sebi sadrži oko 3000 stranica teksta, preko 3000 fotografija, dokumenata, slika i ilustracija, 100 mapa, 150 tabela, 100 minuta zvučnih i 25 minuta video zapisa.

U ovom CD-ROM-u obuhvaćeni su svi periodi i teme: od praistorije do 1997. godine, od arheologije do politike, sporta i umetnosti.

Ovaj disk smo krajem devedesetih godina prodavali po 50 DEM, ali pojavom pirata (prvo po užičkim opštinskim i državnim javnim preduzećima) a s obzirom da disk nismo zaštitili registracijama, disk najviše poklanjamo (ili prodajemo za simboličnih 200 dinara)

U projekat je uloženo vise od 19000 čovek/sati rada na kompjuteru, kao i vreme za bezbroj potrebnih i nepotrebnih razgovora sa potencijalnim i stvarnim saradnicima. Razgovarali smo sa dvojicom predsednika i više potpredsednika opštine, direktorima društvenih i privatnih firmi, istoričarima, istoričarima umetnosti, etnolozima, arheolozima, profesorima, sportistima, novinarima, fotografima i još sa mnogo umetnika raznih profila koji su mogli da nam pomognu kod izbora materijala. To je bilo dovoljno sto se tiče upućivanja na materijal bez koga CD-ROM ne bi bio potpun.

Izrada elaborata projekta CD-ROM-a trajala je od marta do juna 1996. Najduže je trajalo traženje veza, a preko njih vecih veza koje bi nam obezbedile dozvolu za adaptaciju jedne ili više (od do sada bezbroj) knjiga sa temom Užice i okolina. U junu 1996. "Multisoft", zahvaljujuci Spomen centru "Kadinjača" i tadašnjem direktoru Nikoli Gogiću dobija eksluzivno pravo na izdavanje diska o Užicu koji ce kao polaznu osnovu koristiti dva toma knjige "Istorija (Titovog) Užica". Od tada počinje i konkretan rad na projektu koji je trajao 19 meseci.

Međutim, kod prikupljanja neophodne građe nismo naišli na potrebno razumevanje institucija i pojedinaca. Na primer: RTS dopisništvo u Užicu nije želelo da nam pomogne u pronalaženju video materijala. Narodno pozorište u Užicu dalo nam je samo fotografije od 1995. godine zato što stare fotografije i ne poseduju! Da su stvarno hteli da nam pomognu pronašli bi nam i stare fotografije, a ovako smo te stare fotografije skenirali iz monografija. Isti je slučaj i sa Fudbalskim klubom "Sloboda" koji poseduje samo nekoliko fotografija na zidu! Najtužnije je to sto organizacija kao sto je Sportski savez Uzica (nekadasnja Sofka) nema nijednu fotografiju osim sa MOSI igara! Za podatke iz nekih organizacija bile su nam potrebne jake veze, iako je ovo što radimo reklama i za njih, a ne samo za nas. Zato, ako posle pregledanja materijala na ovom disku, ipak pronađete zamerke što nema teksta ili fotografija o nekim ličnostima ili organizacijama koje su zaslužile da budu pomenute, ne optužujte nas jer smatramo da nismo za to odgovorni. Sve organizacije dobile su poziv da nam obezbede ili dostave materijal o sebi, a zašto neke to nisu uradile njihov je problem.

Od desetina hiljada pregledanih fotografija obradili smo pet hiljada, da bi na disk stavili "samo" tri hiljade. Deo zvučnih zapisa smo snimali u Radio Užicu. Kod video zapisa, koje smo sami režirali, koristili smo snimke Gradske televizije "TV5" iz Užica i kadrove iz reklamnih filmova o Užicu u vlasnistvu IP "Kadinjača" i Kulturno-prosvetne zajednice iz Užica. U video zapisu "Užice 1961" koristili smo kadrove iz filma "Prvi građanin male varoši". Snimke RTS-a nismo smeli da koristimo. Mape Zlatiborskog okruga smo radili sami tako sto smo, nećete verovati, prepravljali stare mape na kojima pise Titovo Užice, jer novih nema! Koristili smo tekstove i iz drugih knjiga i monografija, naravno sa dozvolom autora.

Ipak, najvažnije je što smo imali pristup celokupnom materijalu u Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu, gde smo zahvaljujući direktorima Dragiši Milosavljeviću i Miloradu Iskrinu skenirali veliki broj starih fotografija, ali ipak ne onoliko koliko nam je bilo potrebno! Zato smo našli jos puno starih i novih fotografija iz privatnih kolekcija koje su dopunile najveću zbirku fotografija o Užicu koju ne možete nigde pronaći osim na ovom CD-ROM-u.

Tokom cele izrade projekta (19 meseci) održali smo bezbroj manjih ili većih prezentacija. Pokušavajući da obezbedimo dovoljna novčana sredstva, ugostili smo u našoj kancelariji sve direktore državnih, društvenih ili privatnih preduzeća iz našeg kraja. Dokaz da u tome nismo bili uspesni je dug za porez, deo opreme i nedostatak novca za masovnu štampu diskova u inostranstvu. Od više od 1000 sati prezentacija dobili smo desetinu para od vrednosti projekta (za uzvrat, "Multisoft" je sponzorima u obavezi da isporucii odgovarajuci broj diskova) i slike naših akademskih slikara koji su, iako nisu familijarni sa računarima, jedini sagledali velicinu naseg rada. Svaki od tih slikara dobio je i posebnu prezentaciju na ovom disku.

I najzad, posle 10 meseci rada dobili smo i medijske sponzore: Radio 31 i TV5, kao i Gradsku galeriju u kojoj smo napravili sjajnu multimedijalnu prezentaciju - prvu prezentaciju ovakve vrste u našem gradu. O našim prezentacijama u Pres centru JP "Vesti" Užice; kući Đure Jakšica u Beogradu, Gradskoj galeriji u Užicu (tri dana), Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu i 42. medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (7 dana), pisali su svi važniji dnevni listovi u zemlji, kao i svi gradski listovi, pričalo se na svim radio i nekim vaznijim TV stanicama, tako da smo, najzad, dobili podrsku (naravno moralnu, a ne materijalnu) svih institucija u gradu, koje su sagledale kvalitet ovog projekta.

U rad smo pored vremena (do sada 19 meseci) uložili i, za nas, velika materijalna sredstva. Od sponzora smo dobili novčana sredstva u visini cene za iznajmljivanje kancelarije na 12 meseci, krečenje i deo koncelarijskog materijala. Sva ostala sredstva smo nabavili iz drugih, finansijski isplativijih, poslova. Većini saradnika koji su se zadržali vise od 3 sata u našoj kancelariji isplatili smo i honorare ili smo im zauzvrat uradili pripreme knjiga ili smo ih besplatno obučili radu na kompjuteru...

Na godišnjoj dodeli nagrada Jugoslovenskog informatičkog saveza Diskobolos '97 Multisoft je sa CD-ROM-om "Užice nekad i sad" nominovan za nagradu za izdavaštvo. U konkurenciji najvećih izdavača u Jugoslaviji i sama nominacija među pet najboljih izdavača je sama po sebi nagrada. Pored nas u konkurenciji su bili još Mikro knjiga sa prevodom PC World-a na srpskom jeziku, časopis "Računari" u izdanju BIGZ-a iz Beograda, CD-ROM "Turizam i ugostiteljstvo" ContactLine-a i edicija "Korak po korak" u izdanju CET-a iz Beograda. Ako se uzme u obzir da nijedno izdanje na CD-ROM-u Srpske akademije nauka i umetnosti i ostalih firmi koje se bave kompjuterskim izdavaštvom nije nominovano za nagradu, ova nominacija je izvanredan uspeh i potvrda da je CD-ROM "Užice nekad i sad" jedan od dva najbolja CD-ROM-a u Jugoslaviji za 1997. godinu.

Vremenom će novinari informatičkih časopisa često pominjati ovaj disk kao početak multimedije u Srbiji.

Da napomenemo da smo za potrebe štample odnosno rezanja diska kupili DVOBRZINSKI CD-ROM za 1.000 DEM i da su prazni diskovi 1997. godine koštali 5 DEM. Diskovi su se rezali danima, a onda smo na njima radili sito štampu u garaži našeg poslovnog partnera Pink Printa. Pogledajte donje fotografije koje će vam sve objasniti :)

Read 1796 times

Image Gallery

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

 • Platite i preuzmite programe
  Platite i preuzmite programe

  Od odluke da kupite multimedijalni obrazovni program, preko downloada i plaćanja, pa sve do njegovog startovanja na vašem računaru može proći samo 5 minuta. Plaćanje možete ostvariti na 2 načina:

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Namena programa (po uzrastu korisnika)
  Namena programa (po uzrastu korisnika)

  Naši multimedijalni programi su namenjenim različitim grupama. U narednoj tabeli su navedene ciljne grupe za sve naše originalne programe.

  PREDŠKOLCI (VELIKI POPUST)

  PRVACI (VELIKI POPUST)

  DRUGACI (VELIKI POPUST)

  TREĆACI (VELIKI POPUST)

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)