fbpx

UPUTSTVO za korišćenje programa VESELE GRAMATIKE, MATEMATIKE I SVETA OKO NAS

Rate this item
(0 votes)

Edicija VESELA NAUKA ima više programa koji imaju isti način korišćenja. Pročitajte ga u nastavku teksta.

U većini programa iz ove edicije nalazi se preko 2000 zadataka iz gradiva matematike, gramatike, sveta oko nas itd. Da bi našim najmlađim korisnicima omogućili lako i brzo učenje nudimo im nešto najlepše - učenje kroz igru. Ovde za učenje koristimo igru "Ne ljuti se čoveče" osavremenjenu tako što učesnici poene ne osvajaju okretanjem kockica već rešavanjem zadataka. U zavisnosti od nivoa (za početnike, one koji trebaju još da vežbaju i onih koji znaju sve) zadaci nose određene poene i imaju određeno vreme za rešavanje. Što ih brže rešavaju učenici dobijaju i više poena. Ako zadatke reše polovično, dobiće i upola poena manje. Ali za razliku od stare verzije "Ne ljuti se čoveče", za pogrešno rešen zadatak učenici će morate i da se vrate nekoliko polja unazad.

Maksimalan broj osvojenih poena po zadatku je 10 unapred (pozitivno brojanje), a minimalan broj je 10 poena unazad (negativno brojanje). Iz kućice se izlazi sa 6 ili više pozitivnih poena. Zadaci su podeljeni i po oblastima i podoblastima, tako da učenici mogu da izaberu samo jednu temu i da je kroz brojne primere dobro provežbaju. Naravno, pored mogućnosti da se učenici igraju (od 1 do 4 učesnika u igri), ostavljena je i mogućnost da samo jedan učenik koristi disk i da ako ne želi da se igra može tražiti od programa da mu ne meri vreme i čak da mu postavlja pitanja redom.

Idemo sada redom po objašnjenjima za pojedine ekrane:

1. kada pročitate prvu stranu sa opomenom da je presnimavanje zabranjeno (što ste već i znali, zar ne?) kliknite levim tasterom miša bilo gde na ekranu i prelazite na drugu stranu.

2. animacija projekta Multisoft za decu se prekida tipkom Esc, a na sledeću stranu se prelazi klikom na bilo koje mesto na ekranu.

3. Na ekranu HOĆU DA... korisnik/ci naizmeničnim paljenjem i gašenjem dugmića biraju :
- da se čuje muzika - ... MI SVIRAŠ
- da čuju komentare - ... MI PRIČAŠ
- da čuju zvučne efekte - ... ME ZABAVLJAŠ
U TOKU RADA SETOVANJE JE MOGUĆE PROMENITI I TIPKAMA F5, F6 i F7
informacije o samom projektu i Multisoftu korisnik dobija klikom na bebu u donjem levom uglu

- NA SVIM EKRANIMA POMOĆ IMA ISTI IZGLED I NALAZI SE U DONJEM DESNOM UGLU EKRANA
- KLIKOM NA POMOĆ DETE MOŽE ČUTI PRIČU SA OBJAŠNJENJEM ŠTA MOŽE DA URADI NA TEKUĆOJ STRANICI
- DESNIM KLIKOM NA BILO KOJE DUGME DETE DOBIJA NJEGOVO ZVUČNO OBJAŠNJENJE
- UVRNUTE STRELICE u gornjim uglovima vode nazad i napred

4. Na ekranu IZBOR IGRAČA korisnici naizmeničnim paljenjem i gašenjem dugmića biraju VEŽBU ili igru sa konkretnim izborom broja i boja igrača (1, 2, 3 i 4).

5. Ako je u pitanju VEŽBA, dete zatim bira da li je početnik, da li treba još da vežba ili zna sve. Ovom opcijom dete, ustvari bira broj sekundi koji mu je potreban za rešavanje zadataka. Na primer, ako izabere POČETNIK za rešavanje jednog zadatka imaće 100 sekundi, na nivou TREBA JOŠ DA VEŽBAM na raspolagawu ima 50, a ako izabere ZNAM SVE, onda dobija "samo" 25 sekundi. Zatim ide daljee na izbor lekcija.

6. na strani IZABERI LEKCIJE dete bira lekcije i da li želi da mu računar meri vreme ili ne. Isto tako bira i da li želi da odgovara na pitanja redom ili da ih program bira po slučajnom izboru. Lekcije se biraju dvoklikom na naslov ili jednim klikom i tipkom Enter. Primetićete da postoje i neke lekcije koje obuhvataju u sebi i neke manje lekcije. Ako deca žele da vežbaju zadatke iz celokupnog prvog razreda potrebno je da kliknu dva puta na prvi naslov ("matematika za prvi razred" i slično). Nakon izbora lekcija deca biraju da li žele da im se zadaci postavljaju redom ili ne i da li žele da im se meri vreme. Na kraju potrebno je kliknuti na dugme VEŽBAM.

7. U slučaju da se prijavi više igrača (a može i samo jedan koji će da se sam igra) oni zatim biraju nivo igre, tj. da li su početnici, da li treba još da vežbaju ili znaju sve.

8. Igrači zatim biraju lekcije (dvoklik na naziv lekcije)

9. Na sledećem ekranu igrači biraju veličinu igre, MALU, SREDNJU ili VELIKU.

10. Na ekranu IZABERITE TEMU igrači klikom na odgovarajuće sličice biraju jednu od 6 tema (tri za dečake i tri za devojčice). Na kraju klikom na dugme HAJDE DA SE IGRAMO ulaze u igru.

11. IGRA
Na početku igre figurice su postavljene na početne pozicije, a igrači umesto okretanja kockica rešavaju zadatke. Igrač koji igra (ispod dugmeta KO IGRA postavljen je kvadrat u odgovarajućoj boji) zadatak dobija klikom na dugme NOVI ZADATAK.

 • Ako nakon rešavanja zadatka dobije više od 5 poena dobija mogućnost izlaska iz kućice.
 • I onda igra ponovo, sve dok ne dobije manje od 6 poena.
 • Ako dođe na zauzeto mesto od strane protivnika, on ga jede (suparnika vraća nazad u kućicu),
 • a ako povuče pogrešan potez računar ga vraća na prethodnu poziciju.
 • Sve dok igrač ne povuče pravi potez sledeći igrač ne može da igra.

Razlika ove igre i stare "NE LJUTI SE ČOVEČE" je i u tome što igrač ako pogrešno reši zadatak mora da ide i unazad. Znači, bolje je ostaviti zadatak nerešen, nego ga pogrešno rešiti.

Naravno da svi znaju kada se igra završava.

12. REŠAVANJE ZADATAKA

Pitanje uvek stoji u gornjem levom uglu. Potrebno ga je pažljivo pročitati, a onda što brže rešiti.

Na desnoj strani ekrana se prikazuje preostalo vreme za rešavanje zadatka i potencijalni broj poena pod uslovom da se sve reši tačno. Što ga dete brže i tačnije reši više će i poena osvojiti.

   

Treba primetiti da se neki zadaci rešavaju štikliranjem samo jednog tačnog odgovora, kod nekih postoji više tačnih i moraju se svi štiklirati, dok u nekim zadacima treba prevući strelice od odgovarajućih objekata sa leve strane do odgovarajućih objekata na desnoj strani.

Po rešavanju zadatka, a ukoliko nije ponestalo vremena, klikom na dugme REZULTAT dobija se osvojeni broj poena.

Ako se deca igraju onda ih program nakon nekoliko sekundi i saopštenog rezultata sam vraća u igru. Igrači ne moraju da čekaju već klikom na bilo kom mestu na ekranu mogu ubrzati povratak u igru.

Ako samo jedno dete vežba (bez obzira da li meri vreme ili ne i da li ide redom ili ne) ono i posle provere rešenja i dalje ostaje na zadacima. Prilikom vežbanja, a ne igre, korisnik ima i levu (kada je isključeno vežbanje redom) i desnu olovku za skok na naredna ili prethodna pitanja.

Read 1924 times

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

 • Platite i preuzmite programe
  Platite i preuzmite programe

  Od odluke da kupite multimedijalni obrazovni program, preko downloada i plaćanja, pa sve do njegovog startovanja na vašem računaru može proći samo 5 minuta. Plaćanje možete ostvariti na 2 načina:

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Namena programa (po uzrastu korisnika)
  Namena programa (po uzrastu korisnika)

  Naši multimedijalni programi su namenjenim različitim grupama. U narednoj tabeli su navedene ciljne grupe za sve naše originalne programe.

  PREDŠKOLCI (VELIKI POPUST)

  PRVACI (VELIKI POPUST)

  DRUGACI (VELIKI POPUST)

  TREĆACI (VELIKI POPUST)

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)