fbpx

Ce De Bukvar (TV-DVD verzija)

Rate this item
(1 Vote)

500 din - --%

nije dostupan

Multimedijalni obrazovni program za decu - Ce De Bukvar

Najbolji multimedijalni disk svih vremena u Srbiji "pretvoren" u "filmski" snimak na DVD i spreman za puštanje na DVD plejerima. Objavljen je u kooprodukciji sa fabrikom i izdavačem TV Pink.

 • slova i pisanje
 • priče i recitacije
 • pesme i brzalice
 • bojanke i slagalice
 • ekološke poruke
 • karaoke i filmovi
 • brojevi i računanje
 

O programu

Rad sa mišem, orjentacija, osnovni geometrijski oblici

Na samom početku programa, data je provera znanja rada sa mišem, poznavanja osnovnih boja, orijentacije (desno, levo, gore i dole), raspoznavanje veličina i osnovnih geometrijskih oblika (kvadrat i krug). U slučaju nepoznavanja navedenih radnji, predviđeno je kratko upoznavanje kroz ilustracije ili zvučne zapise, a sve to, naravno, u cilju olakšavanja daljeg korišćenja programa.

Veliki izbor u meniju, slova, brojevi, sabiranje i oduzimanje, slagalica, igra memorije...

Na osnovnom meniju izbor je veliki: učenje slova, učenje brojeva, sastavljanje reči, sabiranje i oduzimanje u okviru prve desetice, filmovi - pisanje štampanih i pisanih slova, slagalica, igra memorije, pesmice vezane za slova i brojeve, bojanka (jedno slovo - jedna slika), kao i ekološke poruke vezane za svako slovo ponaosob.
Priče bogato ilustrovane, Vuk Karadžić, ekologija i bojanka

Svako slovo je prikazano sa više aspekata: kroz interesantnu priču obogaćenu ilustracijama, recitaciju ili brzalicu iz zapisa Vuka Karadžića, muziku povezanu sa slovom, ekološku poruku i bojanku. Za svaku reč postoji odgovarajuća ilustracija, kao i zvučni prikaz svakogslova ili reči.

Preko 600 vežbi pisanja, sva slova, filmovi

U delu predviđenom za vežbu pisanja reči (više od 600) data je mogućnost izbora rada: sa svim slovima (velika ili mala, ćirilica i latinica) ili sa slovima koja su do tada naučena (redosled slova je korišćen iz nastavnih listića za prvi razred osnovne škole).
Filmovi prikazuju način pisanja pisanih i štampanih slova. Mislimo da nema boljeg i interesantnijeg načina da uvedemo decu u tajne pisanja.

Sabiranje i oduzimanje brojeva od 0 do 10, vežba računa sa ilustracijom
Na isti način obrađeni su i brojevi od 0 do 10, kao i računske operacije sabiranja i oduzimanja. Posle svakog naučenog broja postoji mogućnost vežbe računa, naravno kroz ilustracije. U želji da kod dece razvijamo takmičarski duh, data je mogućnost merenja vremena koje je detetu potrebno da reši zadatke. Svako slovo i broj ilustrovani su pesmicom (karaoke) i slikom u bojanci. Tako smo deci ponudili bogatstvo sadržaja i zabave. Jedan važan i težak zadatak u životu svakog deteta, pretvorili smo u igricu...
Igre memorije i puzzle

Nakon učenja, dete se može odmoriti uz igrice - puzzle i igre memorije. Sadržaj Ce De Bukvara je veoma dobro izbalansiran. Rezultat toga je da je ovaj disk, iz godine u godinu, jedan od najprodavanijih softverskih paketa na našim prostorima.

Stručna komisija Ministarstva prosvete pregledala je kompakt disk "Ce De Bukvar" rad autorskog tima firme "Multisoft", Užice. Ocenjeno je da ovaj jedinstven multimedijalni projekat može korisno poslužiti kao pomoćno nastavno sredstvo u ostvarivanju sadržaja učenja azbuke, osnova matematike, logike kao i računarske i estetske kulture. Projekat je prilagođen za korišćenje u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola i kao takvog ga preporučujemo za upotrebu kao pomoćno nastavno sredstvo.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije

Additional Info

 • O programu

 • Edicija: Multisoft za decu
 • Opis

 • Cene

 • Školske verzije

 • Preuzimanje i kupovina

 • Recenije

 • Izvod iz recenzija:

   

  Prvo multimedijalno CD izdanje bukvara obradovalo je, izgleda čitavu našu redakciju. Ta radost u rešavanju problema, praćena namernim greškama i ovacijama na nevine komentare spikera, samo je potvrdila tezu...

  ...Uostalom, osam meseci provedenih na izradi ovog projekta, brojni saradnici na pojedinim segmentima (tekstovi, muzika, glumci čitači, pevači, snimanje i obrada zvuka), ukazuju na ekipu koja dobro poznaje pravila u ovom poslu.

  PC Press

  Stručna komisija Ministarstva prosvete pregledala je kompakt disk "Ce De Bukvar" rad autorskog tima firme "Multisoft", Užice. Ocenjeno je da ovaj jedinstven multimedijalni projekat može korisno poslužiti kao pomoćno nastavno sredstvo u ostvarivanju sadržaja učenja azbuke, osnova matematike, logike kao i računarske i estetske kulture. Projekat je prilagođen za korišćenje u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola i kao takvog ga preporučujemo za upotrebu kao pomoćno nastavno sredstvo.

  Ministarstvo prosvete Republike Srbije, 1998

  I pored prave gomile raznoraznih dečjih CD-a, jezička barijera čini da je samo mali procenat njih zaista upotrebljiv. Kada dete nije u stanju da samostalno koristi program, već uz sebe mora da ima odraslog prevodioca, originalni koncept i smisao programa se gubi. Pionirski poduhvat u domaćem multimedijalnom izdavaštvu, prvi jugoslovenski elektronski interaktivni bukvar potpisala je firma „Multisoft” iz Užica koja je našim čitaocima poznata po programu Užice nekad i sad. Rad na bukvaru trajao je punih osam meseci i rezultovao je sjajnim multimedijalnim vodičem kroz azbuku i abecedu srpskog jezika. Ciljnu grupu Ce De Bukvara predstavljaju deca predškolskog uzrasta, a može se koristiti i u početnim fazama nastave čitanja, pisanja i računanja u školi.

  Korisnički interfejs je do te mere uprošćen da će dete bez ičije pomoći i vrlo brzo naučiti da koristi program potpuno samostalno. Na početku postoji kratka provera znanja rada sa mišem, poznavanja osnovnih boja, orijentacije (desno, levo), raspoznavanja veličina i osnovnih geometrijskih oblika (kvadrat i krug). Ako neka od tih operacija zaškripi, predviđeno je kratko upoznavanje kroz ilustracije i zvučne zapise, a sve to u cilju olakšavanja daljeg rada u programu. Program je podeljen na nekoliko „kurseva”, od poznavanja slova, preko pisanja, računanja do kratkih ekoloških poruka. Svako slovo obuhvaćeno je s više aspekata i to kroz interesantnu priču o slovu obogaćenu ilustracijama, recitaciju ili brzalicu iz zapisa Vuka Karadžića, muziku usko povezanu sa slovom (postoje fragmenti iz 43 popularne dečije pesmice), pa čak i bojanku. U delu predviđenom za vežbu pisanja reči (kojih ima preko 400) postoji mogućnost rada sa svim slovima ili sa slovima koja su do tada naučena. Izabranu reč prati odgovarajuća ilustracija i zvučni prikaz svakog slova ili reči. Na sličan način obrađeni su i brojevi od 1 do 10, kao i računske operacije sabiranja i oduzimanja. Data je i mogućnost merenja vremena koje je detetu potrebno da reši zadatke.

  Tehničke karakteristike programa su za svaku pohvalu. Poseban akcenat stavljen je na bogatu zvučnu podlogu koja obuhvata više stotina wav klipova i MIDI muziku. Pesme su, zbog nemogućnosti dobijanja punog autorskog prava vremenski skraćene na svega 25% kompozicije, što je problem koji je ide na teret resornog ministarstva i trebalo bi ga rešiti. U svakom slučaju, Ce De Bukvar zaslužuje čistu peticu i uživa sve naše preporuke.

  Svet kompjutera

 • Rad na programu

 • Rad na programu:


  Na projektu čija je izrada trajala 8 meseci radili su:

  Izrada programa: Miodrag Mićić i Nebojša Danilović,
  Tekstovi: Milena Kostadinov, Miodrag Mićić, Slađana Đikanović,
  Obrada teksta: Milena Kostadinov, Miodrag Mićić,
  Obrada crteža: Miodrag Mićić, Milena Kostadinov,
  Izrada animacija: Nebojša Danilović.
  Izrada pozadina: Nebojša Danilović, Miodrag Mićić,
  Snimanje zvuka: Nikola Pejović (Studio "TALIJA"), Miodrag Mićić,
  Obrada zvuka: Miodrag Mićić,
  Čitanje tekstova: Mihailo Nestorović (glumac Užičkog pozorišta), Olivera Nestorović (glumica Užičkog pozorišta), Anđela Mićić, Ivan Đikanović, Milena Kostadinov, Aleksandra Mandić. Aleksandar Vujadinović,
  Kompozitor uvodne pesme: Zoran Vuković.
  Tekst uvodne pesme: Tatjana Vuković,
  Pevali u uvodnoj pesmi: Dunja Vuković. Anđela Mićić, Iva Ristićević, Vesna Lončarević, Luka Vuković, Omot: Nebojša Danilović. Miodrag Mićić,
  Štampa omota: Grafičar Užice,
  Sito štampa: Pink print Užice, Grafička priprema sita: Miroslav Drašković,
  Stalna podrška i ideje: Dragan Petrović, Miroslav Drašković,
  Finansijka pomoć za nabavku originalnog softvera: Fond za otvoreno društvo - Beograd

  NAPOMENA:
  Kod izrade projekta korišćeni su materijali (delovi pesama Dragana Lakovića, Mande, Vlade i Gileta, Kolibrija, Ramba, Branka Kockice) u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Priče i komentari su naša ideja. Zahvaljujemo se i svim studentima na učiteljskim fakultetima širom zemlje koji su za teme diplomskih radova uzeli neki od naših proizvoda, a najviše naš prvi obrazovni disk - Ce De Bukvar.

Read 3043 times

Media

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

Preporučeni tekstovi

 • Platite i preuzmite programe
  Platite i preuzmite programe

  Od odluke da kupite multimedijalni obrazovni program, preko downloada i plaćanja, pa sve do njegovog startovanja na vašem računaru može proći samo 5 minuta. Plaćanje možete ostvariti na 2 načina:

 • Namena programa (po uzrastu korisnika)
  Namena programa (po uzrastu korisnika)

  Naši multimedijalni programi su namenjenim različitim grupama. U narednoj tabeli su navedene ciljne grupe za sve naše originalne programe.

  PREDŠKOLCI (VELIKI POPUST)

  PRVACI (VELIKI POPUST)

  DRUGACI (VELIKI POPUST)

  TREĆACI (VELIKI POPUST)

 • Najbolji na Didacti u Hanoveru
  Najbolji na Didacti u Hanoveru

  My Book Machine Editor je proglašen za najbolji obrazovni alat na najvećem evropskom sajmu obrazovanja, Didacta 2015 u Hanoveru, Nemačka.

  Rečenica kojom je žiri završio obrazoloženje glasi: "Žiri čestita MyBookMachine timu na osvajanju nagrade Digita 2015 kao NAJBOLJI OBRAZOVNI ALAT i programu želi veoma veliku distribuciju i upotrebu, baš takvu kakvu zaslužuje!". Celo obrazloženje pročitajte u nastavku teksta.

 • Intelova preporuka za MBM
  Intelova preporuka za MBM

  My Book Machine Editor je postao sastavni deo Intelove IER (Intel Educational Resources) aplikacije za Nemačku u 2015/2016. Ovo je velika pohvala za naš program koji se našao među 7 (sedam) najboljih obrazovnih programa u Nemačkoj. Da napomenemo još i da trenutno radimo i novu verziju još jednog programa (Master Tool) koji se nalazi u ovoj maloj grupi preporučenih programa.