fbpx

Yenka za programiranje

Rate this item
(0 votes)

Snažan i komforan alat za učenje programiranja. Prosti algoritmi omogućavaju kontrolu virtuelnih ljudskih karaktera čime se ostvaruje lako učenje programiranja. Kroz program se očigledno prezentiraju i koriste koraci, petljei, varijable i funkcije.

 

Svaki od virtuelnih karaktera ima različite akcije: igre, kretanja i interakcije a koje se mogu programirati iscrtavanjem algoritama. Korisnik ima mogućnost da poveže koliko god želi komandi, bez obzira na redosled, a svaki parametar edituje upotrebom miša.

Između ostalo, program ima i sledeće mogućnosti:
Sinhronizaciju igrača i muzike (pored standardnih muzičkih zapisa, mogu se importovati i novi)
Ubacivanja vlastitih 3D objekata

Pisanje jednostavnog programa
1. Pokrenite film1Znak
1. Pokrenite film2Znak

U ovom primeru možete videti kako Yenka programi mogu pomoći u učenju programiranja. Ovaj video pokazuje kako pomoću dijagrama toka i jednostavnih komandi menjate ponašanje figure koja igra.

Dodavanje muzike vašem programu
1. Pokrenite film
Znak

Primer pokazuje kako vašem programu dodajete zvuk i kako muziku sinhronizujete sa kretanjima figure koja igra.

Dodavanje 3D objekata iz programa Google Sketchup
1. Pokrenite filmZnak

Ovaj video pokazuje kako u vaš program možete dodati 3D objekte koji su kreirani programom Google Sketchup i koji su u Collada formatu.

Petlje i promenljive (varijable)
1. Pokrenite film1Znak
1. Pokrenite film2Znak

Rad sa petljama i varijablama u programu. Takođe je moguće pratiti odvijanje programa i kontrolisati varijable (promenljive).

Korišćenje funkcija u Yenka programima
1. Pokrenite film1Znak
1. Pokrenite film2Znak

U ovom videu možete videti kako da u Vaš Yenka program dodate funkcije sa parametrima i da ih pozivate iz glavnog programa.

Korišćenje 3D objekata u Yenka programima
1. Pokrenite filmZnak

Video pokazuje kako da u Vaš Yenka program uvezete gotove 3D objekte koji dolaze sa programom. Svaki uvezeni objekat možete dodatno podešavati (menjati veličinu, orjentaciju). Svaki objekat jednom uvezen možete kopirati onoliko puta koliko vam je potrebno...

Opšta podešavanja
1. Pokrenite filmZnak

Ovaj video zapis pokazuje kako da promenite parametre vašeg programa i modela. Možete menjati brzinu kojom se simulacija odvija, da menjate boju pozadine, ili da za pozadinu izaberete neku vašu sliku itd....

Ugrađene funkcije
1. Pokrenite filmZnak
1. Pokrenite filmZnak

Ovaj video pokazuje kako da koristite i menjate promenljive veličine u Vašem programu, generišete slučajne brojeve, zaokružujete brojeve na ceo broj, radite sa ugrađenim funkcijama u iskazima, kontrolišete veličine tokom odvijanja programa i pratite poruke o mogućim greškama.

Kontrolisanje slika
1. Pokrenite filmZnak

Ovaj video pokazuje kako da koristite slike u Vašem programu, kako da pokrećete program pritiskom na dugme itd...

Reagovanje na događaje (Event handlers)
1. Pokrenite filmZnak

Kako da napravite dijagram toka i startujete program koristeći događaje, koji se aktiviraju kad se ispune određeni uslovi, npr kad je figura u određenom polžaju itd...

 

Read 1124 times

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

Preporuka za nastavnike

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama
  Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama

  Iskoristite već postojećih 10.000 zadataka iz matematike, gramatike i sveta oko nas za niže rezrede osnovne škole i za par trenutaka napravite test koji će učenici raditi u računarskoj učionici. U ovom slučaju ni vama, a ni đacima nije potrebno računarsko iskustvo!

 • Šta o on-line seminaru kažu Vaše kolege

  U ovom tekstu kopirali smo apsolutno sve tekstove (mailove) koje smo dobili od polaznika on-line seminara "Da svaka učionica bude multimedijalna" koji je ujedno i bio prvi seminar ove vrste (održan pre skoro 10 godina). Seminar je, dok nije bio ugašen, za mesec dana završilo preko 700 zadovoljnih nastavnika.