fbpx

Seminar - Pitanja i odgovori

Rate this item
(0 votes)


Šta je potrebno za praćenje seminara?
Koji je najbolje koristiti program za pregled seminara i šta još treba imati na umu?
Kako se prijalvljujem na seminar?
Koje podatke treba da pošaljem uz prijavu?
Šta da radim ako nemam elektronsko poštansko sanduče (e-mail)?
Kada ćemo Vam obrisati korisnički nalog na Multisoftovom sajtu?
Koja je cena pohađanja Internet seminara?
Kako pozivam lekcije?
Zašto ne mogu da pozovem lekciju koju hoću?
Zašto ste postavili testove posle lekcija? Zar ne zntate da se akreditovani seminari ne polažu, već svi dobijaju sertifikate?
Šta da radim ako ne položim jedan od testova?
Koliko puta mogu da polažem test?
Da li mogu da posmatram već pređene lekcije?
Zašto mi se otvaraju i dodatni prozori. Šta ako zatvorim pogrešan prozor?
Da li i kada dobijam sertifikat?
Kako uplaćujem za seminar?
Da li moram da pregledam sve filmove? Čini mi se da pojedini filmovi nisu namenjeni mom predmetu.
Kome da se obratim ako imam problema u praćenju nastave?
Kome da se obratim ako želim da se prijavim?
Da li mogu da gledam seminar iako nisam predavač, odnosno mogu li da gledam seminar ako sam "samo" registrovani član Multisoftovog sajta?
Da li mogu prvo da odgledam seminar, a tek onda da ga platim (ako mi se svidi i ako budem mislio da vredi)? 


Šta sadrži seminar?

Seminar sadrži sve teme popisane u opisu seminara kat. br. 102, ali i mnogo toga još. Pošto s jedne strane imamo dosta toga da kažemo u vezi korišćenja informatike u obrazovanju, a s druge strane imamo sajt na kome možemo sve to da postavimo, odlučili smo se da u okviru seminara postavimo mnogo više ilustracija nego što bi ih prikazali tokom "običnih" predavanja. Na seminaru ćete imati mogućnost da pogledate više od 100 sati filmskih zapisa, a imaćete i ogroman broj linkova ka tekstovima važnim za usavršavanje nastave. Od Vas zavisi koliko ćete pročitati i odgledati. Pitanja koja ćete dobijati na kraju svake lekcije (koja može trajati od 20 minuta pa sve do 5 sati) postavićemo samo neka osnovna pitanja koja će nam pokazati da li ste shvatili poentu lekcije.


Mogu li da vidim nazive lekcija?

Na seminaru, osim u uvodnom predavanju ne možete videti nazive svih lekcija. Tek kada završite jednu lekciju, dobijate narednu. Ali ćemo Vam zato ovde dati popis lekcija:

 1. Uvodno predavanje
 2. Učenje na daljinu (e-learning)
 3. Računari u školama
 4. Hardver i interaktivne table
 5. Prenosni hardver (za obične učionice)
 6. Računarske učionice i pristupni terminali
 7. Softver - po načinu nabavke, piraterija i autorsko pravo
 8. U potrazi za informacijama na Internetu
 9. Vrste obrazovnih programa
 10. Multimedija
 11. Multimedijalne enciklopedije u svetu
 12. Multimedijalne enciklopedije u Srbiji
 13. Programi za predškolsko i prvake
 14. Programi za niže razrede osnovne škole
 15. Programi za samostalno učenje i vežbu
 16. Programi za predavanja
 17. Kreator Folija
 18. Digitalne folije i Projektor Folija
 19. Programi za simulacije
 20. Programi za interaktivnu vežbu
 21. Programi za kontrolu rada učenika
 22. Programi za pismene zadatke
 23. Najpoznatiji besplatni programi
 24. Završno predavanje

Kako su podeljeni časovi i koliko zaista traju?

Tačan broj lekcija je 24. Broj je isti kao broj časova na našem običnom seminaru, ali za razliku od običnih seminara, Internet lekcije mogu trajati od 20 minura do 5 sati. Ipak, za razumevanje bilo koje lekcije Vam neće trebati više od 20 minuta. Ostalo su primeri koje bi trebali proučiti, pregledati, pročitati.


Kada mogu da posmatram lekcije?

U svakom trenutku, po Vašoj želji - 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.


Šta je potrebno za praćenje seminara?

Kada već ovo čitate, značii da ste na Internetu. Za tekstove Vam nije potrebna neka kvalitetna veza, ali za pregledanje filmova treba ADSL, kablovska ili bežična veza. Da bi gledali film potrebno je da Vaš program za rad na Internetu (prozor u kome se upravo nalazite) zna da pušta filmove.


Koji je najbolje koristiti program za pregled seminara i šta još treba imati na umu?

Što se tiče programa za pregledanje Internet prezentacija sigurni smo da koristite jedan od 4 navedena:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Opera
 • Google Chrome

Svi oni slično funkcionišu, a korisnici se opredeljuju za jedan od njih samo na osnovu sitnih razlika. Ipak, s obzirom da ovaj automatizovani seminar u jednom trenutku može otvoriti i 2 prozora (npr. jedan sa tekstom i jedan sa filmom), molimo Vas da obratite pažnju i da ih ne "izgubite" sa ekrana.  Pomenuti programi znaju da otvaraju nove prozore na različite načine. I zato i na to obratite pažnju. Mi unapred ne možemo da Vam kažemo šta će se desiti u jednom ili drugom programu, jer to malo zavisi i od načina kako ste podesili ove programe.

A sada da krenemo redom od najboljeg do najgoreg (bar za rad na seminaru). Preporučujemo da radite sa programom Mozilla Firefox jer je on najčešće sasvim dobro podešen za rad sa našim seminarom.

Malo lošiji su Internet Explorer i Opera, a najgori Google Chrome (s obzirom da ćemo na seminaru hvaliti Google na sva zvona, ovo izgleda neverovatno, ali je istinito). Ako budete imali problema sa filmovima u prvoj lekciji ćete dobiti uputstvo kako da podesite Internet Explorer.


Kako se prijalvljujem na seminar?

Na seminar se prijavljujete telefonom ili e-poštom. Možete se prijaviti pojedinačno (viša cena) i grupno (niža cena koja zavisi od veličine grupe).


Koje podatke treba da pošaljem uz prijavu?

U prijavi nam trebaju sledeći podaci: Vaše ime i prezime, ime i adresa škole u kojoj radite, predmet koji predajete, JMBG, Vaš e-mail (ako nemate mail pročitajte naredno pitanje) i na kraju Vaše korisničko ime (duže od 6 karaktera) i lozinka (takođe duža od 6 karaktera). Primetili smo da neki predavači ne shvataju potrebu za korisničkim imenom i lozinkom, zato ih molimo da pročitaju i ovo:

Korisničko ime i lozinka služe da Vas identifikuju kada slušate predavanja. Podrazumeva se da nikome nećete dati ove podatke, a oni samo služe za autorizaciju na Multisoftovom sajtu.

Korisničko ime i lozinka koje zahtevamo od Vas nisu imena i lozinke koje koristite kod slanja i primanja elektronske pošte. Znači, za Multisoftov sajt odaberite neko novo ime i lozinku. Neki sajtovi praktikuju da za korisničko ime stave celu e-mail adresu korisnika. Mi Vam ovde dozvoljavamo da stavite šta hoćete (samo da je dužine veće od 6 i da već neko drugi ne koristi isto ime)


Šta da radim ako nemam elektronsko poštansko sanduče (e-mail)?

Obaveštenja koja šaljemo polaznicima kurseva se šalju na njihove e-mail adrese. Zato bi trebalo da imate poštansko sanduče. Iako je malo je verovatno da još nemate ličnu mail adresu, ako je zaista tako, onda ćemo Vam mi otvoriti jednu fiktivnu (na našem mail serveru), ali koje nećete moći da otvarate. Ovo radimo zbog problema koji imamo sa programom za e-learning koji podrazumeva da neko ko već pohađa seminar na Internetu, ima i vlasito poštansko sanduče.


Kada ćemo Vam obrisati korisnički nalog na Multisoftovom sajtu?

Ako ste uneli pravu e-mail adresu, onda Vam nikada nećemo brisati korisnički nalog (jedino ako to vi budete zahtevali) i nadamo se da ćete u pretraživanju obrazovnih softvera, pa čak i nekih besplatnih programa, nastaviti da posećujete Multisoftove sadržaje.

Ako niste uneli pravu e-mail adresu, onda ćemo biti prinuđeni da Vas, nakon uspešno završenog kursa, obrišemo iz baze korisnika. Vi to možete promeniti ako promenite vaše lične podatke i unesete pravu elektronsku adresu preko koje Vas kasnije možemo kontaktirati.


Koja je cena pohađanja Internet seminara?

Sadašnje cene pogledajte na uvodnoj stranici koja opisuje seminar. One su sada veće nego što su bile pre početka seminara (želeli smo da nagradimo sve one koji su verovali u nas i uplatili unapred)


Kako pozivam lekcije?

Da bi pozvali lekcije, morate se prvo prijaviti. U vrhu ekrana unesete korisničko ime i lozinku, a zatim odete na stranicu za seminare (klik na naslov Za škole u gornjem horizontalnom meniju, a onda na link ULAZ U SEMINAR. Još jednom da napomenemo da morate biti registrovani korisnik!


Zašto ne mogu da pozovem lekciju koju hoću?

Seminar smo napravili tako da lekcije morate pratiti redom. Znači, kada po prvi put uđete na seminar, dobijate prvu, uvodnu, lekciju. Kada je pročitate i odgledate, zatvorite prozor i kliknete na dugme Continue kojim pozivate test. Ako dobijete pozitivnu ocenu na testu, otvara Vam se i mogućnost gledanja naredne lekcije. 


Zašto ste postavili testove posle lekcija? Zar ne znate da se akreditovani seminari ne polažu, već svi dobijaju sertifikate?

Moramo da budemo sigurni da niste samo otvorili i zatvorili prozor sa lekcijom. Pitanja nisu teška, ali imaju veze sa temom koju ste pohađali.


Šta da radim ako ne položim jedan od testova?

Polažete ponovo. Jedno vreme smo postavili uslove tako da Vam je nakon drugog neuspelog testa zabranjeno ponovno polaganje do narednog dana. Ali smo na molbu mnogih polaznika ovo ukinuli. Sada ih polažete dok ne položite. Ali obratite pažnju da svaki put dobijate različite kombinacije pitanja.


Koliko puta mogu da polažem test?

Broj polaganja je neograničen.


Da li mogu da posmatram već pređene lekcije?

Sve lekcije koje ste ranije pregledali i položili možete gledati neograničen broj puta.


Na pojedinim ekranima mi se na mestima gde bi trebalo da budu filmovi ništa ne pojavljuje?

Morate dodatno podesiti Vaš program za pregledanje Interneta. Uputstvo je u prvoj lekciji.


Zašto mi se otvaraju i dodatni prozori. Šta ako zatvorim pogrešan prozor?

Pored osnovnog prozora koji sadrži početni tekst za svaku lekciju, iz njega se otvaraju i novi prozori sa novim tekstovima, filmovima, snimljenim Power Point prezentacijama, prozorima za preuzimanje (download) pojedinih programa, demonstracija itd. Trudite se da ne izgubite osnovni prozor od lekcije, a ako ga ipak zatvorite, pozovite ga ponovo. Ako zatvorite sve prozore, pozovite ponogo program za pregledanje Interneta, onda pozovite naš sajt i probajte da se prijavite na seminar bez unosa podataka. Ako ih program ipak ponovo traži, ukucajte ih i nastavite rad.  


Da li i kada dobijam sertifikat?

Pošto je seminar akreditovan, Multisoft Vam posle preslušanih lekcija i položenih testova uverenje šalje poštom. U uverenju će biti oni podaci koje sta nam dali prilikom prijavljivanja.


Kako uplaćujem za seminar?

Mi Vam odmah nakon prijave šaljemo račun i nadamo se da ćete ga platiti što pre. Ako je u pitanju škola i veći broj prijavljenih kandidata, u znak poverenja odmah ćemo svim Vašim kolegama otvoriti korisnička imena i lozinke i moći će odmah da krenu na seminar. Uverenja će dobiti nakon plaćanja. Ako škola bude toliko kasnila sa uplatom da se čak i odnos evro/dinar promenio, školi ćemo poslati nov račun.


Da li moram da pregledam sve filmove? Čini mi se da pojedini filmovi nisu namenjeni mom predmetu.

Ne morate pogledati sve filmove, ali morate shvatiti način rada svih vrsta programa. To znači da iako ste profesor razredne nastave, morate pogledati par filmova (od preko 80) vezanih za hemiju, fiziku, programiranje itd. Ista analogija važi i za profesore hemije koji moraju razumeti i kako rade diskovi za najmlađe korisnike.


Kome da se obratim ako imam problema u praćenju nastave?

Odmah na prvom času dobijate sve linkove.


Kome da se obratim ako želim da se prijavim?

Pošaljite mail na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozovite na tel. 031/510040, 510440, 510143, 510543


Da li mogu da gledam seminar iako nisam predavač, odnosno mogu li da gledam seminar ako sam "samo" registrovani član Multisoftovog sajta?

Naravno, svima smo omogućili praćenje seminara, ali samo oni koji su platili dobijaju i sertifikat. Znači, svi koji su zainteresovani, bez obzira da li imaju para ili ne, mogu da ga pohađaju.


Da li mogu prvo da odgledam seminar, a tek onda da ga platim (ako mi se svidi i ako budem mislio da vredi)?

Naravno, svakome omogućavamo da nauči nešto novo. Vi posetite seminar, završite sve i možete nam se naknadno javiti (Vašim korisničkim imenom i još nekim pitanjima dokažite identitet), uplatiti iznos seminara i poslaćemo Vam sertifikat.


 

 

 

 

Read 2216 times

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

Preporuka za nastavnike

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama
  Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama

  Iskoristite već postojećih 10.000 zadataka iz matematike, gramatike i sveta oko nas za niže rezrede osnovne škole i za par trenutaka napravite test koji će učenici raditi u računarskoj učionici. U ovom slučaju ni vama, a ni đacima nije potrebno računarsko iskustvo!

 • Šta o on-line seminaru kažu Vaše kolege

  U ovom tekstu kopirali smo apsolutno sve tekstove (mailove) koje smo dobili od polaznika on-line seminara "Da svaka učionica bude multimedijalna" koji je ujedno i bio prvi seminar ove vrste (održan pre skoro 10 godina). Seminar je, dok nije bio ugašen, za mesec dana završilo preko 700 zadovoljnih nastavnika.